جمعه 87 شهریور 1 , ساعت 3:5 عصر
حسین هدایتی مدیر صنعتی و اقتصادی است که وارد عرصه فوتبال و ورزش شد. هزینههای میلیاردی باشگاه استیل آذین در نخستین سال حضورش در لیگ دسته اول، بسیاری را شگفتزده کرد. او برای آنکه موفقیتش را در فوتبال مثل اقتصاد تکرار کند، به سراغ علی پروین رفت و اداره باشگاه را به طور تام به وی واگذار کرد؛ اما استیل آذین در لحظات آخر از راهیابی به لیگ برتر بازماند.
این مدیر اقتصادی گفت و گویی با خبرگزاری فارس انجام داد و ناگفتههای بسیاری را از یک سال همکاری با پروین و حضور در دنیای فوتبال بر زبان آورد.
متن گفت و گو با عضو هیئت مدیر باشگاه پرسپولیس را بخوانید:
فارس: استیل آذین چگونه شکل گرفت؟ آیا علی پروین عامل حضور شما بود؟
لا حول و لاقوة الا باا... العلی العظیم. استیل آذین سه سال قبل از ورود به لیگ دسته اول تشکیل شده بود و کار خود را هم از محلات تهران شروع کرد. سپس به دسته سه، دو و یک تهران رسید. فصل قبل از ورود به لیگ دسته اول نیز در لیگ دسته اول تهران با هفده امتیاز اختلاف، مقتدرانه قهرمان شده بود و به لیگ دسته سوم کشوری راه پیدا کرد. در چنین شرایطی، دوستان پیشنهاد دادند یک باشگاه دسته اولی به نام اکباتان را خریده و از علی پروین هم استفاده کنیم. با توجه به اینکه پروین آن زمان خانه نشین بود، تصور میکردم کمک به بچه محل و دوباره به میدان آوردن او، یک کار جوانمردانه است.
فارس: پس علی پروین در تشکیل باشگاه نقش اصلی نداشت؟
او از بچه محلههای ما بود و از ابتدا هم در جلسات حاضر میشد. دو نفر هم شاهد این موضوع هستند.
فارس: اما اهالی فوتبال اینگونه تصور میکنند که پروین شما را به این رشته آورد؟
علی پروین آن زمان خانهنشین بود. میخواستم به ایشان کمک کنم. در کنار این نیت، عشق و علاقه به پروین هم وجود داشت. این دلایل باعث شد پروین کنار استیل آذین قرار بگیرد و باشگاه هم قدم به لیگ دسته اول گذاشت.
فارس: پس چرا علی پروین همه کاره باشگاه شد؟
از روزی که قرار شد پروین با ما همکاری کند، از من قول گرفتند که هیئت مدیره تشکیل نشود و من و او در کنار هم کار کنیم. در عوض، از پروین قول گرفتم استیل آذین را به گونهای آماده مسابقات کند که فصل آینده به لیگ برتر بیاید؛ در غیر اینصورت، امکان ادامه همکاری در سال آینده وجود نخواهد داشت.
فارس: چرا این قول و قرارها فاش نشد؟
فصل گذشته مصاحبهای انجام ندادم و حرف نزدم.
فارس: شما که یک مدیر اقتصادی هستید، چرا قبول کردید باشگاه بدون هیئت مدیره آغاز به کار کند؟ بهتر میدانید که چند فکر، بهتر از یک فکر میتواند عمل کند؟
هیئت مدیره تشکیل شد؛اما با نظر علی پروین منحل شد و اعضای آن جدا شدند. با روحیهای که علی پروین دارد و معتقد به کار سیستماتیک نیست و به فوتبال سنتی علاقه دارد، آنها نیز از باشگاه رفتند. اگر علی پروین همکاری با هیئت مدیره را میپذیرفت، به سادگی در زمان جذب بازیکن و بستن تیم، حرکت صعودی ادامه پیدا میکرد و ایشان هم موفقیت و عزت خود را میتوانست حفظ کند.
فارس: اعضای هیئت مدیره چه کسانی بودند؟
حشمت مهاجرانی، حسین کلانی، بهرام افشارزاده، مسعود معمایی، علی پروین و من.
فارس: جدایی حشمت مهاجرانی کمی با سروصدا بود؛ اما چرا سایرین در سکوت خبری از باشگاه گرفتند؟
در عمل انجام شده قرار گرفته بودیم. در آن شرایط، حفظ تیم و کسب موفقیت مهمتر بود.
فارس: علی پروین در هفته دوم یا سوم لیگ، تئودور یونگ سرمربی هلندی را برکنار کرد. چرا به این عمل اعتراض نکردید؟
در ابتدای فصل به این نتیجه رسیدیم که به علی پروین اختیار تام بدهیم. به همین خاطر، نامهای به هیئت فوتبال تهران نوشتیم و ایشان را به عنوان قائم مقام که در عقد قرارداد و تسویه حساب با بازیکنان و مربیان اختیار تام دارند، معرفی کردیم. هزینه یک فصل را هم که حدود 5/6 میلیارد تومان بود را تا پایان نیم فصل اول در اختیارش گذاشتیم تا دغدغهای نداشته باشد. اختیار تام هم داده بودیم و در عزل و نصبها دخالتی نداشتیم؛ اما همان زمان تذکرات کارشناسان و اهالی فن را در خصوص جذب بازیکنان را به وی گوشزد میکردیم. میدیدم بازیکنانی را که جذب میکنند، بیشتر مناسب پیشکسوتان هستند تا یک تیم پویای فوتبال؛ اما به این تذکرها توجهی نکرد و صدمه اول را خودش خورد و سپس مجموعه استیل آذین. عملکرد امسال نشان خواهد داد که باشگاه با جوانگرایی و هزینهای معقول میتواند در ورزش حضور موفق و فعال داشته باشد.
فارس: علی پروین مدعی است چهل درصد سهام باشگاه را به ایشان واگذار کردهاید. این مسئله صحت دارد؟
علی پروین صرفا فقط یک دوست و بچه محل بود که در کنار باشگاه قرار گرفت و چنین قراری هم نداشتیم. ایشان یک میلیارد و پانصد و پنجاه میلیون تومان را بابت حقالزحمه خودش برداشت. در جلسه آخری که در منزل من داشتیم، گفت: بالاخره من علی پروین هستم و اسم و رسمی آوردهام؛ آیا چیزی به من تعلق نمیگیرد؟ این مبلغ را به عنوان حق الزحمه به من بدهید و من هم این کار را کردم.
فارس: ظاهرا ساختمان باشگاه را از شما خریده است؟
ساختمان باشگاه دو و نیم میلیارد تومان ارزش دارد که درخواست کردند آن را با قیمت دو میلیارد تومان به او بفروشم. اکنون نیز 500 میلیون تومان پرداخت کرده و قرار است تا پایان شهریور ماه، 5/1 میلیارد دیگر را در هنگام تنظیم سند در محضر پرداخت کند. تا 30 شهریور باید این پول را پرداخت کند زیرا این ساختمان متعلق به یکی از دوستانم است و سندش در رهن بانک؛ در صورتی که این مبلغ پرداخت نشود، بانک روی ساختمان اقدام میکند.
فارس: فوتبال ایران درآمدزا نیست و یک مدیر اقتصادی هستید. چرا در این رشته سرمایهگذاری کردید؟
زمانی که وارد لیگ دسته اول شدیم، در کمیته ورزش مجلس شورای اسلامی حاضر شدم و با مسئولان سازمان تربیت بدنی هم جلسه داشتم. معتقد بودم بعد از تصویب اساسنامه در هیئت دولت، میتوان فوتبال ایران را هم مثل اروپا درآمدزا کرد. یک باشگاه میتواند بنگاه اقتصادی باشد و به این ترتیب، هم کار اقتصادی میتوان انجام داد و هم کار فرهنگی و ورزشی. هنوز هم امیدوار و معتقدم که ورزش با خصوصی سازی میتواند درآمدزا باشد و پیشرفت هم بکند. همانطور که میدانید، کنفدراسیون آسیا نیز یکی از شرایطش برای حضور کشورها در لیگ قهرمانی آسیا این است که باشگاهها یک بنگاه اقتصادی و تجاری و درآمدزا باشند.
فارس: شش و نیم میلیارد تومان برای هزینه یک فصل باشگاه دسته اولی زیاد است. این مبلغ را علی پروین از شما درخواست کرد؟ در آخر هم با این هزینه گزاف ناکام شدید.
یک میلیارد و پانصد و پنجاه میلیون تومان بابت حقالزحمه یک سال حضور در تیم و مدیریت برداشتند و 739 میلیون تومان هم هزینه خرید امتیاز یک تیم لیگ اولی شد. یک میلیارد و چهارصد میلیون تومان هم به 9 بازیکن پرداخت شد که حتی یک بازی هم در فصل انجام ندادند. هزینه واقعی تیمداری این نیست. از این اتفاق درس گرفتیم. بیعرضه نبودیم. اختیار تام و پول دادیم؛ اما مدیریت درست عمل نکرد. امسال حداکثر با یک و نیم میلیارد تومان یک تیم جوان و موفق تشکیل میدهیم و با سرمربیگری نادر دستنشان، تلاش میکنیم با جوابگرایی به لیک برتر راه پیدا کنیم.
فارس: در فصل شایعاتی مبنی بر اختلاف سلیقه بین شما و علی پروین شنیده میشد. چرا روی عقاید و نظرات کارشناسان بیشتر پافشاری نکردید؟
حفظ منافع و مصالح تیم به ما اجازه این کار را نمیداد و نمیتوانستیم با ایشان برخورد ناشایست و نامعقول انجام دهیم؛ اما همواره بر دو مورد پافشاری میکردیم؛ اول حفظ و آبروی بزرگی خودش و دوم موفقیت تیم.تنها اشکال ما شکست در این مجموعه بود. شکست و عدم موفقیتی که در آن نقشی نداشتیم. حاضر بودم 5/6 میلیارد تومان هزینه شود؛ اما کاسه کوزههای شکست بر سرم شکسته نشود و مرا مقصر این ناکامی معرفی نکنند زیرا در صورتی که برخواستهها پافشاری میکردیم، متهم میشدیم که مانع موفقیت مجموعه شدیم و در کار علی پروین دخالت کردیم.
فارس: بحث بدهی بازیکنان به کجا رسید؟
کل هزینه فصل پیش از نیم فصل در اختیار علی پروین قرار گرفت؛ اما تشخیص دادند که این پول به بازیکنان پرداخت نشود. همانطوری که 9 بازیکن بدون آنکه بازی کنند، یک میلیارد و چهارصد میلیون تومان از ما دریافت کردند. پروین بخشی از بدهی بازیکنان را به عنوان جریمه یا تخفیف از آنها کسر کرد و در نهایت، رضایت همگی را هم دریافت کرد و این کار از سوی خود او حل شد و بازیکنان نیز رضایتنامههایشان را دریافت کردند.
فارس: شایعه شده بود علی پروین از شما خواست که با خبرنگاران تماس نداشته باشید و در رسانهها کمتر ظاهر شوید؟
این مسئله به هیچ وجه صحت ندارد. چنین تقاضایی از من نمیکرد؛ اما با توجه به اینکه یک مدیر صنعتی، تولیدی و اقتصادی هستم، ترجیح میدادم به کارهایم برسم و از دور مدیریت کنم. از این جهت عنان کار خویش به غیر سپردم؛ اما خودم تمایلی به حضور در رسانهها نداشتم.
فارس: چرا بسیاری حاضرند در فوتبال هزینه کنند تا به شهرت برسند؟
شهرت برای افرادی خوب است که میخواهند در انتخابات حضور داشته باشند و کار سیاسی بکنند. آدم سیاسی نیستم و نیازی هم به عکس، مصاحبه و حضور در رسانهها ندارم. خودم را یک خدمتگزار ورزش میدانم و نگاه اقتصادی به ورزش دارم. ورزش یک نوع کار فرهنگی و خیر هم هست. جوانان را از مواد مخدر و هزار کار دیگر دور نگه میدارد.
فارس: در پروژه استیل آذین، شما ضرر کردید یا علی پروین؟
من و پروین، هر دو ضرر کردیم. به قول خود پروین، کسی تا به حال اینگونه امکانات و پول در اختیارش قرار نداده بود و گفت میخواهد باشگاهداری حرفهای را به همه یاد بدهد. این مطالب در آرشیو روزنامهها موجود است؛ اما به دلیل بیدقتی و بیتوجهی ناکام شد و درسی که وعده داده بود به مدیران یاد بدهد را نتوانست به پایان برساند. من هم یاد نگرفته بودم در پروژهای شکست بخورم. خوشحال میشدم اگر تیم به لیگ برتر میآمد. علاقمند بودم زمانی که اشتیاق جوانها را میدیدم، احساس میکردم میتوانیم قطب سومی در فوتبال ایران ایجاد کنیم و طیف جدیدی از هواداران را جذب کنیم. فقط از یک جهت احساس رضایت داریم؛ اینکه در این شکست هیچ نقشی نداشتم. پولمان رفت؛ اما این شکست حاصل عملکرد من نبود.
فارس: برخی ادعا میکنند 6 میلیارد هزینه کردید تا محبوبیت علی پروین در نزد اهالی فوتبال از بین برود.
هنوز هم به علی پروین علاقه دارم و دوستش دارم. نه تنها پروین، بلکه به رضازادهها، خادم ها، دبیرها و ساعیها بسیار علاقمندم. معتقدم شأن اسطورهها همیشه باید حفظ شود و به آنها عزت و احترام لازم گذاشته شود تا جوانها از این افراد درس بگیرند و منش قهرمانی و پهلوانی آنها را ادامه بدهند. سعی من هم حفظ محبوبیت پروین بود. اگر تیم به لیگ برتر صعود میکرد، محبوبیت پروین دو چندان میشد.
فارس: میگویند فرهاد کاظمی از سوی شما برای سرمربیگری تیم استیل آذین انتخاب شد و در حیطه اختیارات پروین دخالت کردید؟
تیم ما چهار هفته بدون سرمربی بود و عملا از روی سکوها مدیریت میشد. این برای مجموعه ای مثل استیل آذین جای تاسف داشت. من هم به پیشنهاد دوستانم فرهاد کاظمی را به علی پروین پیشنهاد کردم؛ اما پروین بود که نظر نهایی را داد و قرارداد امضا کرد.
فارس: علت اختلاف شما و علی پروین در حال حاضر چیست؟
اختلافی با هم نداریم. بعد از آنکه در صعود به لیگ برتر ناموفق شدیم، خیر خودم را در این دیدم که تیم را به یکی از کارخانجات خودمان در کاشان منتقل کنیم تا با هزینه کمتر و جوانگرایی، آن را به لیگ برتر برسانیم.
فارس: ادعا میشود استیل آذین را درست کردید تا از تخفیف مالیاتی برخوردار شوید. این مسئله را قبول دارید؟
آنهایی که این حرف را میزنند، غرض ورزی میکنند. 98 درصد سهام باشگاه به نام حسین هدایتی، یک درصد به نام حسین رضایی و یک درصد هم به نام احمد علی سهرابی است. مالکیت باشگاه مشخص است و این تیم متعلق به نام یک شخص است؛ نه یک کارخانه. بیش از 6 میلیارد تومان هزینه کردهام تا چهارصد میلیون تومان مالیات ندهم؟ این با منطق و عقل جور در میآید؟ حسین هدایتی یک ریال بدهی مالیاتی و بیمهای ندارد. فقط از زمانی که وارد فوتبال شدیم، اداره مالیات تقاضای مالیات بیشتری از ما کرده است.
فارس: چطور؟
شرکت استیل آذین در سال 85 باید مبلغ 250 میلیون تومان مالیات می داد؛ اما اداره مالیات اکنون میگوید که وضع مالی خوبی دارید و در فوتبال هم سرمایهگذاری کردهاید، 150 میلیون تومان اضافه بدهید. میتوانید از اداره امور اقتصادی و دارایی استعلام بگیرید. آیا این منطق درست است که چون در فوتبال هزینه میکنید، مالیات بیشتری بدهید؟ با این تصمیمهاست که شرکتهای خصوصی کمتر مایل به حضور در فوتبال هستند. امسال تیم را به یکی از شرکتهای تابعه یعنی نورد گالوانیزه کاشان واگذار کردیم تا به این ترتیب مالیات کمتری بپردازیم. رویکرد وزارت اقتصاد و دارایی باید بهتر باشد و به شرکتهایی که در فوتبال یا ورزش سرمایهگذاری میکنند، تخفیف بدهد؛ نه آنکه بخواهد مالیات بیشتری بپردازند.
فارس: برخی مدعی هستند استیل آذین پس از حضور در فوتبال، فروش محصولاتش افزایش پیدا کرده و از این طریق سود سرشاری نصیبتان شده است؟
شرکت استیل آذین مالک باشگاه نبوده است. به این شرکت علاقمند بودیم و به همین خاطر اسم آن را روی تیم گذاشتیم. استیل آذین اولین و تنها تولیدکننده تزئینات ساختمانی است؛ در حالیکه کارکنان آن دو شیفت هم کار کنند، باز هم مشتریان برای دریافت کالا باید یک ماه در نوبت باشند. استیل آذین یکی از 40 شرکتی است که در سال 86 به خاطر حضور مثبت در ورزش، از سازمان تربیت بدنی لوح تقدیر گرفت.
فارس: حضور شما در هیئت مدیره پرسپولیس چگونه شکل گرفت؟
انتخاب علی پروین به عنوان قائم مقام باشگاه ثابت میکند یک پرسپولیسی هستم. سالهاست در خدمت آن بودهام و اکنون نیز به عنوان سربازی در خدمت این باشگاه پرطرفدار و مردمی هستم.
فارس: علی پروین میگوید بعد از حضور شما در کنارش، به هیئت مدیره پرسپولیس راه پیدا کردید و شما از این نظر به او مدیون هستید؟
شاید پروین من را به خوبی نمیشناسد. در این کشور نزد مردم، علما، مسئولین نظام، آدم شناخته شدهای هستم. وقتی مسئولان سازمان از من دعوت کردند تا در هیئت مدیره پرسپولیس حضور داشته باشم، یکی از شرایط پذیرش این دعوت این بود که زمینه و شرایط واگذاری بخشی یا تمام سهام باشگاه به من واگذار شود زیرا نیروی صنعت و تجارت کارم و نیرویی نیستم که عضو هیئت مدیره یک باشگاه ورزشی شوم. به این ترتیب، با افتخار قبول کردم در هیئت مدیره حاضر شوم.
فارس: شما را با رومن آبراموویچ، سرمایهدار اهل روسیه و مالک چلسی مقایسه میکنند. نظر شما در مورد این مقایسه چیست؟
او افتخار میکند که کارش را در فوتبال با یک میلیون دلار در ماه هزینه آغاز کرد؛ اما افتخار من بچه مسلمان این است که دو میلیون دلار در ماه در سال گذشته هزینه کردم و نسبت به شروع کار آبراموویچ دو برابر هزینه کردهام. اکنون بیشتر از من در فوتبال هزینه میکند و درآمد هم دارد. فرق دیگری هم با آبراموویچ دارم؛ من یک مسلمان ایرانی هستم و افتخار میکنم که برای کشورم کار میکنم.
فارس: تصور میکنید دولت حاضر شود سهام باشگاهی مثل پرسپولیس را به بخش خصوصی واگذار کند.
دولت اگر میخواهد در چهار سال آینده در المپیک موفق شود و در جهانی افتخار و مقام کسب کنیم، باید از بخش خصوصی استفاده کند تا دیگر شاهد ناکامی نباشیم. دولت میتواند نقش سیاستگذاری و نظارت داشته باشد؛ در حالیکه بر اساس درایت مقام معظم رهبری و تنظیم سند چشمانداز 20 ساله، دولتمردان به دنبال اجرای اصل 44 قانون اساسی هستند. باید پرسید نوبت به ورزش نرسیده که در آن، بخش خصوصی فعال شود؟ دولت میتواند در ساخت ورزشگاهها نیز به صورت مشارکتی وارد عمل شود. ایران کشور فوتبال خیزی است و جوانان و افراد فراوانی به این رشته علاقه دارند. کدام باشگاه در جهان است که حدود 40 میلیون هوادار داشته باشد؟ باید باشگاهها هرچه سریعتر به بخش خصوصی واگذار شوند و کار را بر طبق موازین و مجاری قانونی انجام دهند. مناقصه و مزایده بگذارند تا متقاضیان فعالی که میخواهند در این عرصه شرکت کنند، بتوانند کار کنند و گوی میدان را در اختیار بخش خصوصی فعال قرار دهند.
فارس: فصل گذشته بحث خرید پرسپولیس را مطرح کردید. چرا این اتفاق رخ نداد؟
فصل گذشته با امیررضا خادم رئیس کمیته ورزش و مهندس محمد علی آبادی رئیس سازمان تربیت بدنی ملاقات کردم. علیآبادی قصد داشت 60 درصد سهام پرسپولیس را به من واگذار کند؛ اما صددرصد سهام را خواستم. امسال گفتم 51 درصد سهام را به من بدهند و 49 درصد مابقی برای نظارت، سیاستگذاری و مسایل امنیتی در اختیار دولت باشد.
فارس: با این درخواست موافقت شد؟
یکی از کارهای مهم دولت نهم میتواند واگذاری پرسپولیس و استقلال باشد تا شاهد ایجاد یک تحول بزرگ و مثبت در ورزش باشیم. دولت میتواند این دو باشگاه را به بخش خصوصی بدهد. مردم مشکلات پرسپولیس و استقلال را حل کنند و رشتههای مختلف نیز تحت نام این دو باشگاه فعال شود.
فار س: اگر به جای خرید سهام، به شما پیشنهاد مدیرعاملی شود، قبول میکنید؟
مدیرعاملی را نمیخواهم. میخواهم مالک باشگاه شوم و چنانچه دولت نهم به این نتیجه برسد که پرسپولیس را به بخش خصوصی واگذار کند، به عنوان یک علاقمند، مثل گذشته حمایت و پشتیبانی خودم را انجام میدهم. حضورم در هیئت مدیره دیگر ضرورتی ندارد و به کارهای اقتصادی خودم بیشتر رسیدگی خواهم کرد.
فارس: اگر این فرصت برای بخش خصوصی ایجاد نشود، دچار سرخوردگی از ورزش میشوید؟
این فرصت برای هر دو طرف از دست میرود. ممکن است زمانی به سراغم بیایند که دیگر درگیر کارهای دیگر شده و توان انجام وظیفه را نداشته باشم. باشگاه پیروزی به دلیل آنکه موسسه فرهنگی ورزشی است، نمیتواند وارد بورس بشود و به صورت مزایده واگذار شود. اما یک شرکت خصوصی که 17 سال پیش به بخش خصوصی واگذار شد، به نام پرسپولیس وجود دارد که قابل ارایه در بورس است. اگر اجازه دهند، سهام شرکت سهامی پرسپولیس را خریداری میکنم و یک تیم به همین نام راهاندازی میکنم. سازمان تربیت بدنی هم تیم پیروزی را اداره کند.
فارس: در هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس نیز اختلاف سلیقه های زیادی وجود دارد؟
در یک خانواده هم اختلاف سلیقه وجود دارد. این اختلاف نظرها با تعامل حل می شود و مشکلی وجود ندارد. در پرسپولیس تمام بازیکنان بین 30 تا 50 در صد قرارداد خود را گرفته اند و مشکلی در این زمینه وجود ندارد. آنهایی هم که اعتراض می کنند، می خواهند بیشتر بگیرند.
فارس: ظاهرا قرار بود پیکان را هم خریداری کنید. چرا این کار را نکردید؟
خرید پیکان تا مرز امضای پیش قرارداد هم جلو رفت؛ اما بنا به توصیه علی سعیدلو و محمد علی آبادی از این کار منصرف شدم. علی آبادی به من گفت بهتر است به جای خرید پیکان، 51 درصد سهام پرسپولیس را بخرم تا بسترسازی برای حضور بخش خصوصی در ورزش فراهم شود. منتظرم این اتفاق رخ بدهد و اجرایی شود.
فارس: اما برخی رسانهها خبر از مدیرعاملی قریبالوقوع شما میدهند.
نه اشتیاقی به مدیرعاملی باشگاه دارم و نه وقت و فرصت کافی برای این کار. دوست دارم بیشتر به عنوان خدمتگزار در هیئت مدیره فعالیت کنم؛ آن هم به امید واگذاری سهام. در صورتی که این اتفاق رخ ندهد، همانطور که گفتم، ضرورتی برای حضورم در هیئت مدیره وجود ندارد. به هواداران قول میدهم همچنان حمایتهای مادی و معنوی خودم را از پرسپولیس انجام دهم.
فارس: و اگر سهام باشگاه به شما فروخته شد، چه میشود؟
در آن صورت به هواداران پرشمار قول میدهم این باشگاه را در حد قهرمانی یا نایب قهرمانی آسیا آماده کنم. رشتههای ورزشی را فعال خواهم کرد تا در قهرمان پروری در عرصه بینالمللی موفق شویم و این مسئله را جز تعهدات خودم میدانم.
فارس: یعنی در کادر مدیریتی و فنی باشگاه تغییراتی ایجاد میکنید؟
برای افزایش سطح کیفی مدیریتی و کادر فنی تلاش میکنم و بررسی بیشتری روی مدیرعامل و هیئت مدیره باشگاه انجام میدهم.
فارس: اگر فابیو کاپلو و بهترین مدیران را برای پرسپولیس بیاورید، تیم دچار حاشیه خواهد شد؟
کسب قهرمانی و موفقیت برای هر تیم نیازمند ابزاری است؛ ولی بهتر است تا زمانی که اتفاقی رخ نداده، در بارهاش صحبت نکنیم و در فرصت مناسب به آن بپردازم.
فارس: چقدر در بازگشت افشین قطبی به پرسپولیس نقش داشتید؟
بهتر است از خودش بپرسید. کارت دعوت 40 میلیون هوادار را برایش بردم و او هم دوست داشت به مردم و کشورش خدمت کند.
فارس: ولی میگویند قطبی برای پول به پرسپولیس برگشت؟
از خودش بپرسید؛ اما مشکل مالی ندارد.
فارس: قطبی در بازگشتش گفت که محمد علی آبادی از او خواسته که به ایران بازگردد؟
حتما همین طور بوده!
فارس: میگویند نقش عابر بانک پرسپولیس را دارید و قرار است باشگاه به صورت لیزینگی به شما واگذار شود؟
اینکه نقش عابر بانک را داشته باشم، فقط یک شوخی و جمله طنز است. در مورد بحث فروش لیزینگی، با وجود ارادتی که به عابدینی دارم، باید بگویم سازمان تربیت بدنی بودجه مشخصی برای پرسپولیس و استقلال تخصیص داده است. من هم مختصر کمکی به باشگاه کردهام که به شکل قرضالحسنه تا زمان واگذاری سهام است و بخش معینی را هم به صورت بلاعوض کمک کردهام. مثل کمکهایی که در سایر امور خیر انجام میدهم. این کمکها را هم در زمره همان کمکها قلمداد میکنم.
فارس: درست است بابت حضور در فوتبال وامهای کلان گرفتهاید؟
هر بانک یا موسسه اقتصادی بابت ورزش به ما داده، این مسئله را اعلام کند. طبق قوانین روی کارخانجات خود تسهیلات گرفتهام و بدهی هم مال مرد است. بر طبق مقررات جاری، برای احداث هر کارخانه 20 درصد سرمایه را سرمایهگذار میتواند بیاورد و 80 درصد تسهیلات را دولت بدهد؛ اما در شرکت نایبند که بزرگترین تولیدکننده میگو است، 80 درصد سرمایه را خودم آوردم و 20 درصد هم وام گرفتهام. به فدراسیونهایی مثل والیبال، بسکتبال، وزنهبرداری و چند فدراسیون دیگر کمک بلاعوض کردهام. در سالهای گذشته نیز چنین رفتاری کردهام. همانطور که در مدرسهسازی، مسجدسازی، درمانگاه سازی، پل سازی و امور خیریه دیگر مشارکت کردهام. این مسایل برایم به عنوان یک بچه هیئتی و مسلمان یک کار خیر است. نگاهم به ورزش این چنین است.
فارس: میتوانید بگوئید این ثروت را از کجا آوردهاید؟
این سوال فوتبالی و ورزشی نیست؛ اما جواب میدهو. 22 سال است در کارخانهداری، کشاورزی و ساختمانسازی فعالیت میکنم. به عنوان مثال، بزرگترین مجموعه پرورش میگو را در ایران دارم. کارخانجات فولاد دارم. بخش عمده کارم متعقل به مرحوم پدرم بوده که مربوط به قبل از انقلاب است. به حول و قوه الهی و فضل خداوند، آدم خوشروزی هستم. در قرآن میفرماید گروهی از شما را خوش روزی قرار دادیم و فکر میکنم من آدم خوش روزی هستم. در این کشور یک بچه مسلمانم که وجوهات خود را میپردازم و یک ریال هم بدهی بیمهای و مالیاتی ندارم.
فارس: شایعه شده در انتخابات آینده ریاست جمهوری از یکی از نامزدها حمایت خواهید کرد؟
گرایشی به هیچ حزب، گروه و جناحی ندارم. تنها یک مسلمان ایرانی هستم که دوست دارم کشورم در تمام زمینهها موفق شود زیرا جوانان ایرانی بسیار توانا و شایسته هستند.
این مدیر اقتصادی گفت و گویی با خبرگزاری فارس انجام داد و ناگفتههای بسیاری را از یک سال همکاری با پروین و حضور در دنیای فوتبال بر زبان آورد.
متن گفت و گو با عضو هیئت مدیر باشگاه پرسپولیس را بخوانید:
فارس: استیل آذین چگونه شکل گرفت؟ آیا علی پروین عامل حضور شما بود؟
لا حول و لاقوة الا باا... العلی العظیم. استیل آذین سه سال قبل از ورود به لیگ دسته اول تشکیل شده بود و کار خود را هم از محلات تهران شروع کرد. سپس به دسته سه، دو و یک تهران رسید. فصل قبل از ورود به لیگ دسته اول نیز در لیگ دسته اول تهران با هفده امتیاز اختلاف، مقتدرانه قهرمان شده بود و به لیگ دسته سوم کشوری راه پیدا کرد. در چنین شرایطی، دوستان پیشنهاد دادند یک باشگاه دسته اولی به نام اکباتان را خریده و از علی پروین هم استفاده کنیم. با توجه به اینکه پروین آن زمان خانه نشین بود، تصور میکردم کمک به بچه محل و دوباره به میدان آوردن او، یک کار جوانمردانه است.
فارس: پس علی پروین در تشکیل باشگاه نقش اصلی نداشت؟
او از بچه محلههای ما بود و از ابتدا هم در جلسات حاضر میشد. دو نفر هم شاهد این موضوع هستند.
فارس: اما اهالی فوتبال اینگونه تصور میکنند که پروین شما را به این رشته آورد؟
علی پروین آن زمان خانهنشین بود. میخواستم به ایشان کمک کنم. در کنار این نیت، عشق و علاقه به پروین هم وجود داشت. این دلایل باعث شد پروین کنار استیل آذین قرار بگیرد و باشگاه هم قدم به لیگ دسته اول گذاشت.
فارس: پس چرا علی پروین همه کاره باشگاه شد؟
از روزی که قرار شد پروین با ما همکاری کند، از من قول گرفتند که هیئت مدیره تشکیل نشود و من و او در کنار هم کار کنیم. در عوض، از پروین قول گرفتم استیل آذین را به گونهای آماده مسابقات کند که فصل آینده به لیگ برتر بیاید؛ در غیر اینصورت، امکان ادامه همکاری در سال آینده وجود نخواهد داشت.
فارس: چرا این قول و قرارها فاش نشد؟
فصل گذشته مصاحبهای انجام ندادم و حرف نزدم.
فارس: شما که یک مدیر اقتصادی هستید، چرا قبول کردید باشگاه بدون هیئت مدیره آغاز به کار کند؟ بهتر میدانید که چند فکر، بهتر از یک فکر میتواند عمل کند؟
هیئت مدیره تشکیل شد؛اما با نظر علی پروین منحل شد و اعضای آن جدا شدند. با روحیهای که علی پروین دارد و معتقد به کار سیستماتیک نیست و به فوتبال سنتی علاقه دارد، آنها نیز از باشگاه رفتند. اگر علی پروین همکاری با هیئت مدیره را میپذیرفت، به سادگی در زمان جذب بازیکن و بستن تیم، حرکت صعودی ادامه پیدا میکرد و ایشان هم موفقیت و عزت خود را میتوانست حفظ کند.
فارس: اعضای هیئت مدیره چه کسانی بودند؟
حشمت مهاجرانی، حسین کلانی، بهرام افشارزاده، مسعود معمایی، علی پروین و من.
فارس: جدایی حشمت مهاجرانی کمی با سروصدا بود؛ اما چرا سایرین در سکوت خبری از باشگاه گرفتند؟
در عمل انجام شده قرار گرفته بودیم. در آن شرایط، حفظ تیم و کسب موفقیت مهمتر بود.
فارس: علی پروین در هفته دوم یا سوم لیگ، تئودور یونگ سرمربی هلندی را برکنار کرد. چرا به این عمل اعتراض نکردید؟
در ابتدای فصل به این نتیجه رسیدیم که به علی پروین اختیار تام بدهیم. به همین خاطر، نامهای به هیئت فوتبال تهران نوشتیم و ایشان را به عنوان قائم مقام که در عقد قرارداد و تسویه حساب با بازیکنان و مربیان اختیار تام دارند، معرفی کردیم. هزینه یک فصل را هم که حدود 5/6 میلیارد تومان بود را تا پایان نیم فصل اول در اختیارش گذاشتیم تا دغدغهای نداشته باشد. اختیار تام هم داده بودیم و در عزل و نصبها دخالتی نداشتیم؛ اما همان زمان تذکرات کارشناسان و اهالی فن را در خصوص جذب بازیکنان را به وی گوشزد میکردیم. میدیدم بازیکنانی را که جذب میکنند، بیشتر مناسب پیشکسوتان هستند تا یک تیم پویای فوتبال؛ اما به این تذکرها توجهی نکرد و صدمه اول را خودش خورد و سپس مجموعه استیل آذین. عملکرد امسال نشان خواهد داد که باشگاه با جوانگرایی و هزینهای معقول میتواند در ورزش حضور موفق و فعال داشته باشد.
فارس: علی پروین مدعی است چهل درصد سهام باشگاه را به ایشان واگذار کردهاید. این مسئله صحت دارد؟
علی پروین صرفا فقط یک دوست و بچه محل بود که در کنار باشگاه قرار گرفت و چنین قراری هم نداشتیم. ایشان یک میلیارد و پانصد و پنجاه میلیون تومان را بابت حقالزحمه خودش برداشت. در جلسه آخری که در منزل من داشتیم، گفت: بالاخره من علی پروین هستم و اسم و رسمی آوردهام؛ آیا چیزی به من تعلق نمیگیرد؟ این مبلغ را به عنوان حق الزحمه به من بدهید و من هم این کار را کردم.
فارس: ظاهرا ساختمان باشگاه را از شما خریده است؟
ساختمان باشگاه دو و نیم میلیارد تومان ارزش دارد که درخواست کردند آن را با قیمت دو میلیارد تومان به او بفروشم. اکنون نیز 500 میلیون تومان پرداخت کرده و قرار است تا پایان شهریور ماه، 5/1 میلیارد دیگر را در هنگام تنظیم سند در محضر پرداخت کند. تا 30 شهریور باید این پول را پرداخت کند زیرا این ساختمان متعلق به یکی از دوستانم است و سندش در رهن بانک؛ در صورتی که این مبلغ پرداخت نشود، بانک روی ساختمان اقدام میکند.
فارس: فوتبال ایران درآمدزا نیست و یک مدیر اقتصادی هستید. چرا در این رشته سرمایهگذاری کردید؟
زمانی که وارد لیگ دسته اول شدیم، در کمیته ورزش مجلس شورای اسلامی حاضر شدم و با مسئولان سازمان تربیت بدنی هم جلسه داشتم. معتقد بودم بعد از تصویب اساسنامه در هیئت دولت، میتوان فوتبال ایران را هم مثل اروپا درآمدزا کرد. یک باشگاه میتواند بنگاه اقتصادی باشد و به این ترتیب، هم کار اقتصادی میتوان انجام داد و هم کار فرهنگی و ورزشی. هنوز هم امیدوار و معتقدم که ورزش با خصوصی سازی میتواند درآمدزا باشد و پیشرفت هم بکند. همانطور که میدانید، کنفدراسیون آسیا نیز یکی از شرایطش برای حضور کشورها در لیگ قهرمانی آسیا این است که باشگاهها یک بنگاه اقتصادی و تجاری و درآمدزا باشند.
فارس: شش و نیم میلیارد تومان برای هزینه یک فصل باشگاه دسته اولی زیاد است. این مبلغ را علی پروین از شما درخواست کرد؟ در آخر هم با این هزینه گزاف ناکام شدید.
یک میلیارد و پانصد و پنجاه میلیون تومان بابت حقالزحمه یک سال حضور در تیم و مدیریت برداشتند و 739 میلیون تومان هم هزینه خرید امتیاز یک تیم لیگ اولی شد. یک میلیارد و چهارصد میلیون تومان هم به 9 بازیکن پرداخت شد که حتی یک بازی هم در فصل انجام ندادند. هزینه واقعی تیمداری این نیست. از این اتفاق درس گرفتیم. بیعرضه نبودیم. اختیار تام و پول دادیم؛ اما مدیریت درست عمل نکرد. امسال حداکثر با یک و نیم میلیارد تومان یک تیم جوان و موفق تشکیل میدهیم و با سرمربیگری نادر دستنشان، تلاش میکنیم با جوابگرایی به لیک برتر راه پیدا کنیم.
فارس: در فصل شایعاتی مبنی بر اختلاف سلیقه بین شما و علی پروین شنیده میشد. چرا روی عقاید و نظرات کارشناسان بیشتر پافشاری نکردید؟
حفظ منافع و مصالح تیم به ما اجازه این کار را نمیداد و نمیتوانستیم با ایشان برخورد ناشایست و نامعقول انجام دهیم؛ اما همواره بر دو مورد پافشاری میکردیم؛ اول حفظ و آبروی بزرگی خودش و دوم موفقیت تیم.تنها اشکال ما شکست در این مجموعه بود. شکست و عدم موفقیتی که در آن نقشی نداشتیم. حاضر بودم 5/6 میلیارد تومان هزینه شود؛ اما کاسه کوزههای شکست بر سرم شکسته نشود و مرا مقصر این ناکامی معرفی نکنند زیرا در صورتی که برخواستهها پافشاری میکردیم، متهم میشدیم که مانع موفقیت مجموعه شدیم و در کار علی پروین دخالت کردیم.
فارس: بحث بدهی بازیکنان به کجا رسید؟
کل هزینه فصل پیش از نیم فصل در اختیار علی پروین قرار گرفت؛ اما تشخیص دادند که این پول به بازیکنان پرداخت نشود. همانطوری که 9 بازیکن بدون آنکه بازی کنند، یک میلیارد و چهارصد میلیون تومان از ما دریافت کردند. پروین بخشی از بدهی بازیکنان را به عنوان جریمه یا تخفیف از آنها کسر کرد و در نهایت، رضایت همگی را هم دریافت کرد و این کار از سوی خود او حل شد و بازیکنان نیز رضایتنامههایشان را دریافت کردند.
فارس: شایعه شده بود علی پروین از شما خواست که با خبرنگاران تماس نداشته باشید و در رسانهها کمتر ظاهر شوید؟
این مسئله به هیچ وجه صحت ندارد. چنین تقاضایی از من نمیکرد؛ اما با توجه به اینکه یک مدیر صنعتی، تولیدی و اقتصادی هستم، ترجیح میدادم به کارهایم برسم و از دور مدیریت کنم. از این جهت عنان کار خویش به غیر سپردم؛ اما خودم تمایلی به حضور در رسانهها نداشتم.
فارس: چرا بسیاری حاضرند در فوتبال هزینه کنند تا به شهرت برسند؟
شهرت برای افرادی خوب است که میخواهند در انتخابات حضور داشته باشند و کار سیاسی بکنند. آدم سیاسی نیستم و نیازی هم به عکس، مصاحبه و حضور در رسانهها ندارم. خودم را یک خدمتگزار ورزش میدانم و نگاه اقتصادی به ورزش دارم. ورزش یک نوع کار فرهنگی و خیر هم هست. جوانان را از مواد مخدر و هزار کار دیگر دور نگه میدارد.
فارس: در پروژه استیل آذین، شما ضرر کردید یا علی پروین؟
من و پروین، هر دو ضرر کردیم. به قول خود پروین، کسی تا به حال اینگونه امکانات و پول در اختیارش قرار نداده بود و گفت میخواهد باشگاهداری حرفهای را به همه یاد بدهد. این مطالب در آرشیو روزنامهها موجود است؛ اما به دلیل بیدقتی و بیتوجهی ناکام شد و درسی که وعده داده بود به مدیران یاد بدهد را نتوانست به پایان برساند. من هم یاد نگرفته بودم در پروژهای شکست بخورم. خوشحال میشدم اگر تیم به لیگ برتر میآمد. علاقمند بودم زمانی که اشتیاق جوانها را میدیدم، احساس میکردم میتوانیم قطب سومی در فوتبال ایران ایجاد کنیم و طیف جدیدی از هواداران را جذب کنیم. فقط از یک جهت احساس رضایت داریم؛ اینکه در این شکست هیچ نقشی نداشتم. پولمان رفت؛ اما این شکست حاصل عملکرد من نبود.
فارس: برخی ادعا میکنند 6 میلیارد هزینه کردید تا محبوبیت علی پروین در نزد اهالی فوتبال از بین برود.
هنوز هم به علی پروین علاقه دارم و دوستش دارم. نه تنها پروین، بلکه به رضازادهها، خادم ها، دبیرها و ساعیها بسیار علاقمندم. معتقدم شأن اسطورهها همیشه باید حفظ شود و به آنها عزت و احترام لازم گذاشته شود تا جوانها از این افراد درس بگیرند و منش قهرمانی و پهلوانی آنها را ادامه بدهند. سعی من هم حفظ محبوبیت پروین بود. اگر تیم به لیگ برتر صعود میکرد، محبوبیت پروین دو چندان میشد.
فارس: میگویند فرهاد کاظمی از سوی شما برای سرمربیگری تیم استیل آذین انتخاب شد و در حیطه اختیارات پروین دخالت کردید؟
تیم ما چهار هفته بدون سرمربی بود و عملا از روی سکوها مدیریت میشد. این برای مجموعه ای مثل استیل آذین جای تاسف داشت. من هم به پیشنهاد دوستانم فرهاد کاظمی را به علی پروین پیشنهاد کردم؛ اما پروین بود که نظر نهایی را داد و قرارداد امضا کرد.
فارس: علت اختلاف شما و علی پروین در حال حاضر چیست؟
اختلافی با هم نداریم. بعد از آنکه در صعود به لیگ برتر ناموفق شدیم، خیر خودم را در این دیدم که تیم را به یکی از کارخانجات خودمان در کاشان منتقل کنیم تا با هزینه کمتر و جوانگرایی، آن را به لیگ برتر برسانیم.
فارس: ادعا میشود استیل آذین را درست کردید تا از تخفیف مالیاتی برخوردار شوید. این مسئله را قبول دارید؟
آنهایی که این حرف را میزنند، غرض ورزی میکنند. 98 درصد سهام باشگاه به نام حسین هدایتی، یک درصد به نام حسین رضایی و یک درصد هم به نام احمد علی سهرابی است. مالکیت باشگاه مشخص است و این تیم متعلق به نام یک شخص است؛ نه یک کارخانه. بیش از 6 میلیارد تومان هزینه کردهام تا چهارصد میلیون تومان مالیات ندهم؟ این با منطق و عقل جور در میآید؟ حسین هدایتی یک ریال بدهی مالیاتی و بیمهای ندارد. فقط از زمانی که وارد فوتبال شدیم، اداره مالیات تقاضای مالیات بیشتری از ما کرده است.
فارس: چطور؟
شرکت استیل آذین در سال 85 باید مبلغ 250 میلیون تومان مالیات می داد؛ اما اداره مالیات اکنون میگوید که وضع مالی خوبی دارید و در فوتبال هم سرمایهگذاری کردهاید، 150 میلیون تومان اضافه بدهید. میتوانید از اداره امور اقتصادی و دارایی استعلام بگیرید. آیا این منطق درست است که چون در فوتبال هزینه میکنید، مالیات بیشتری بدهید؟ با این تصمیمهاست که شرکتهای خصوصی کمتر مایل به حضور در فوتبال هستند. امسال تیم را به یکی از شرکتهای تابعه یعنی نورد گالوانیزه کاشان واگذار کردیم تا به این ترتیب مالیات کمتری بپردازیم. رویکرد وزارت اقتصاد و دارایی باید بهتر باشد و به شرکتهایی که در فوتبال یا ورزش سرمایهگذاری میکنند، تخفیف بدهد؛ نه آنکه بخواهد مالیات بیشتری بپردازند.
فارس: برخی مدعی هستند استیل آذین پس از حضور در فوتبال، فروش محصولاتش افزایش پیدا کرده و از این طریق سود سرشاری نصیبتان شده است؟
شرکت استیل آذین مالک باشگاه نبوده است. به این شرکت علاقمند بودیم و به همین خاطر اسم آن را روی تیم گذاشتیم. استیل آذین اولین و تنها تولیدکننده تزئینات ساختمانی است؛ در حالیکه کارکنان آن دو شیفت هم کار کنند، باز هم مشتریان برای دریافت کالا باید یک ماه در نوبت باشند. استیل آذین یکی از 40 شرکتی است که در سال 86 به خاطر حضور مثبت در ورزش، از سازمان تربیت بدنی لوح تقدیر گرفت.
فارس: حضور شما در هیئت مدیره پرسپولیس چگونه شکل گرفت؟
انتخاب علی پروین به عنوان قائم مقام باشگاه ثابت میکند یک پرسپولیسی هستم. سالهاست در خدمت آن بودهام و اکنون نیز به عنوان سربازی در خدمت این باشگاه پرطرفدار و مردمی هستم.
فارس: علی پروین میگوید بعد از حضور شما در کنارش، به هیئت مدیره پرسپولیس راه پیدا کردید و شما از این نظر به او مدیون هستید؟
شاید پروین من را به خوبی نمیشناسد. در این کشور نزد مردم، علما، مسئولین نظام، آدم شناخته شدهای هستم. وقتی مسئولان سازمان از من دعوت کردند تا در هیئت مدیره پرسپولیس حضور داشته باشم، یکی از شرایط پذیرش این دعوت این بود که زمینه و شرایط واگذاری بخشی یا تمام سهام باشگاه به من واگذار شود زیرا نیروی صنعت و تجارت کارم و نیرویی نیستم که عضو هیئت مدیره یک باشگاه ورزشی شوم. به این ترتیب، با افتخار قبول کردم در هیئت مدیره حاضر شوم.
فارس: شما را با رومن آبراموویچ، سرمایهدار اهل روسیه و مالک چلسی مقایسه میکنند. نظر شما در مورد این مقایسه چیست؟
او افتخار میکند که کارش را در فوتبال با یک میلیون دلار در ماه هزینه آغاز کرد؛ اما افتخار من بچه مسلمان این است که دو میلیون دلار در ماه در سال گذشته هزینه کردم و نسبت به شروع کار آبراموویچ دو برابر هزینه کردهام. اکنون بیشتر از من در فوتبال هزینه میکند و درآمد هم دارد. فرق دیگری هم با آبراموویچ دارم؛ من یک مسلمان ایرانی هستم و افتخار میکنم که برای کشورم کار میکنم.
فارس: تصور میکنید دولت حاضر شود سهام باشگاهی مثل پرسپولیس را به بخش خصوصی واگذار کند.
دولت اگر میخواهد در چهار سال آینده در المپیک موفق شود و در جهانی افتخار و مقام کسب کنیم، باید از بخش خصوصی استفاده کند تا دیگر شاهد ناکامی نباشیم. دولت میتواند نقش سیاستگذاری و نظارت داشته باشد؛ در حالیکه بر اساس درایت مقام معظم رهبری و تنظیم سند چشمانداز 20 ساله، دولتمردان به دنبال اجرای اصل 44 قانون اساسی هستند. باید پرسید نوبت به ورزش نرسیده که در آن، بخش خصوصی فعال شود؟ دولت میتواند در ساخت ورزشگاهها نیز به صورت مشارکتی وارد عمل شود. ایران کشور فوتبال خیزی است و جوانان و افراد فراوانی به این رشته علاقه دارند. کدام باشگاه در جهان است که حدود 40 میلیون هوادار داشته باشد؟ باید باشگاهها هرچه سریعتر به بخش خصوصی واگذار شوند و کار را بر طبق موازین و مجاری قانونی انجام دهند. مناقصه و مزایده بگذارند تا متقاضیان فعالی که میخواهند در این عرصه شرکت کنند، بتوانند کار کنند و گوی میدان را در اختیار بخش خصوصی فعال قرار دهند.
فارس: فصل گذشته بحث خرید پرسپولیس را مطرح کردید. چرا این اتفاق رخ نداد؟
فصل گذشته با امیررضا خادم رئیس کمیته ورزش و مهندس محمد علی آبادی رئیس سازمان تربیت بدنی ملاقات کردم. علیآبادی قصد داشت 60 درصد سهام پرسپولیس را به من واگذار کند؛ اما صددرصد سهام را خواستم. امسال گفتم 51 درصد سهام را به من بدهند و 49 درصد مابقی برای نظارت، سیاستگذاری و مسایل امنیتی در اختیار دولت باشد.
فارس: با این درخواست موافقت شد؟
یکی از کارهای مهم دولت نهم میتواند واگذاری پرسپولیس و استقلال باشد تا شاهد ایجاد یک تحول بزرگ و مثبت در ورزش باشیم. دولت میتواند این دو باشگاه را به بخش خصوصی بدهد. مردم مشکلات پرسپولیس و استقلال را حل کنند و رشتههای مختلف نیز تحت نام این دو باشگاه فعال شود.
فار س: اگر به جای خرید سهام، به شما پیشنهاد مدیرعاملی شود، قبول میکنید؟
مدیرعاملی را نمیخواهم. میخواهم مالک باشگاه شوم و چنانچه دولت نهم به این نتیجه برسد که پرسپولیس را به بخش خصوصی واگذار کند، به عنوان یک علاقمند، مثل گذشته حمایت و پشتیبانی خودم را انجام میدهم. حضورم در هیئت مدیره دیگر ضرورتی ندارد و به کارهای اقتصادی خودم بیشتر رسیدگی خواهم کرد.
فارس: اگر این فرصت برای بخش خصوصی ایجاد نشود، دچار سرخوردگی از ورزش میشوید؟
این فرصت برای هر دو طرف از دست میرود. ممکن است زمانی به سراغم بیایند که دیگر درگیر کارهای دیگر شده و توان انجام وظیفه را نداشته باشم. باشگاه پیروزی به دلیل آنکه موسسه فرهنگی ورزشی است، نمیتواند وارد بورس بشود و به صورت مزایده واگذار شود. اما یک شرکت خصوصی که 17 سال پیش به بخش خصوصی واگذار شد، به نام پرسپولیس وجود دارد که قابل ارایه در بورس است. اگر اجازه دهند، سهام شرکت سهامی پرسپولیس را خریداری میکنم و یک تیم به همین نام راهاندازی میکنم. سازمان تربیت بدنی هم تیم پیروزی را اداره کند.
فارس: در هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس نیز اختلاف سلیقه های زیادی وجود دارد؟
در یک خانواده هم اختلاف سلیقه وجود دارد. این اختلاف نظرها با تعامل حل می شود و مشکلی وجود ندارد. در پرسپولیس تمام بازیکنان بین 30 تا 50 در صد قرارداد خود را گرفته اند و مشکلی در این زمینه وجود ندارد. آنهایی هم که اعتراض می کنند، می خواهند بیشتر بگیرند.
فارس: ظاهرا قرار بود پیکان را هم خریداری کنید. چرا این کار را نکردید؟
خرید پیکان تا مرز امضای پیش قرارداد هم جلو رفت؛ اما بنا به توصیه علی سعیدلو و محمد علی آبادی از این کار منصرف شدم. علی آبادی به من گفت بهتر است به جای خرید پیکان، 51 درصد سهام پرسپولیس را بخرم تا بسترسازی برای حضور بخش خصوصی در ورزش فراهم شود. منتظرم این اتفاق رخ بدهد و اجرایی شود.
فارس: اما برخی رسانهها خبر از مدیرعاملی قریبالوقوع شما میدهند.
نه اشتیاقی به مدیرعاملی باشگاه دارم و نه وقت و فرصت کافی برای این کار. دوست دارم بیشتر به عنوان خدمتگزار در هیئت مدیره فعالیت کنم؛ آن هم به امید واگذاری سهام. در صورتی که این اتفاق رخ ندهد، همانطور که گفتم، ضرورتی برای حضورم در هیئت مدیره وجود ندارد. به هواداران قول میدهم همچنان حمایتهای مادی و معنوی خودم را از پرسپولیس انجام دهم.
فارس: و اگر سهام باشگاه به شما فروخته شد، چه میشود؟
در آن صورت به هواداران پرشمار قول میدهم این باشگاه را در حد قهرمانی یا نایب قهرمانی آسیا آماده کنم. رشتههای ورزشی را فعال خواهم کرد تا در قهرمان پروری در عرصه بینالمللی موفق شویم و این مسئله را جز تعهدات خودم میدانم.
فارس: یعنی در کادر مدیریتی و فنی باشگاه تغییراتی ایجاد میکنید؟
برای افزایش سطح کیفی مدیریتی و کادر فنی تلاش میکنم و بررسی بیشتری روی مدیرعامل و هیئت مدیره باشگاه انجام میدهم.
فارس: اگر فابیو کاپلو و بهترین مدیران را برای پرسپولیس بیاورید، تیم دچار حاشیه خواهد شد؟
کسب قهرمانی و موفقیت برای هر تیم نیازمند ابزاری است؛ ولی بهتر است تا زمانی که اتفاقی رخ نداده، در بارهاش صحبت نکنیم و در فرصت مناسب به آن بپردازم.
فارس: چقدر در بازگشت افشین قطبی به پرسپولیس نقش داشتید؟
بهتر است از خودش بپرسید. کارت دعوت 40 میلیون هوادار را برایش بردم و او هم دوست داشت به مردم و کشورش خدمت کند.
فارس: ولی میگویند قطبی برای پول به پرسپولیس برگشت؟
از خودش بپرسید؛ اما مشکل مالی ندارد.
فارس: قطبی در بازگشتش گفت که محمد علی آبادی از او خواسته که به ایران بازگردد؟
حتما همین طور بوده!
فارس: میگویند نقش عابر بانک پرسپولیس را دارید و قرار است باشگاه به صورت لیزینگی به شما واگذار شود؟
اینکه نقش عابر بانک را داشته باشم، فقط یک شوخی و جمله طنز است. در مورد بحث فروش لیزینگی، با وجود ارادتی که به عابدینی دارم، باید بگویم سازمان تربیت بدنی بودجه مشخصی برای پرسپولیس و استقلال تخصیص داده است. من هم مختصر کمکی به باشگاه کردهام که به شکل قرضالحسنه تا زمان واگذاری سهام است و بخش معینی را هم به صورت بلاعوض کمک کردهام. مثل کمکهایی که در سایر امور خیر انجام میدهم. این کمکها را هم در زمره همان کمکها قلمداد میکنم.
فارس: درست است بابت حضور در فوتبال وامهای کلان گرفتهاید؟
هر بانک یا موسسه اقتصادی بابت ورزش به ما داده، این مسئله را اعلام کند. طبق قوانین روی کارخانجات خود تسهیلات گرفتهام و بدهی هم مال مرد است. بر طبق مقررات جاری، برای احداث هر کارخانه 20 درصد سرمایه را سرمایهگذار میتواند بیاورد و 80 درصد تسهیلات را دولت بدهد؛ اما در شرکت نایبند که بزرگترین تولیدکننده میگو است، 80 درصد سرمایه را خودم آوردم و 20 درصد هم وام گرفتهام. به فدراسیونهایی مثل والیبال، بسکتبال، وزنهبرداری و چند فدراسیون دیگر کمک بلاعوض کردهام. در سالهای گذشته نیز چنین رفتاری کردهام. همانطور که در مدرسهسازی، مسجدسازی، درمانگاه سازی، پل سازی و امور خیریه دیگر مشارکت کردهام. این مسایل برایم به عنوان یک بچه هیئتی و مسلمان یک کار خیر است. نگاهم به ورزش این چنین است.
فارس: میتوانید بگوئید این ثروت را از کجا آوردهاید؟
این سوال فوتبالی و ورزشی نیست؛ اما جواب میدهو. 22 سال است در کارخانهداری، کشاورزی و ساختمانسازی فعالیت میکنم. به عنوان مثال، بزرگترین مجموعه پرورش میگو را در ایران دارم. کارخانجات فولاد دارم. بخش عمده کارم متعقل به مرحوم پدرم بوده که مربوط به قبل از انقلاب است. به حول و قوه الهی و فضل خداوند، آدم خوشروزی هستم. در قرآن میفرماید گروهی از شما را خوش روزی قرار دادیم و فکر میکنم من آدم خوش روزی هستم. در این کشور یک بچه مسلمانم که وجوهات خود را میپردازم و یک ریال هم بدهی بیمهای و مالیاتی ندارم.
فارس: شایعه شده در انتخابات آینده ریاست جمهوری از یکی از نامزدها حمایت خواهید کرد؟
گرایشی به هیچ حزب، گروه و جناحی ندارم. تنها یک مسلمان ایرانی هستم که دوست دارم کشورم در تمام زمینهها موفق شود زیرا جوانان ایرانی بسیار توانا و شایسته هستند.
نوشته شده توسط کیاوش مهربانی | نظرات دیگران [ نظر]
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
واعظ آشتیانی:در طول همین هفته سرمربی جدید را انتخاب میکنیم
مجیدی،روانخواه و بیک زاده با استقلال تمدید کردند
مبلغ قراردادهای داخلی پرسپولیس لو رفت
درگیری مایلیکهن و قلعهنویی
وینگادا: اگر نامهای نوشتهام به مردم نشان دهید
عابدزاده باز هم با خبرنگاران درگیر شد
خوردبین از لیدرهای باشگاه پرسپولیس شکایت کرد
تمرین پرسپولیس با طعم درگیری و تهدید
نیکبخت: هنوز هم سرم را برای پیروانی میدهم
مؤمنی: حرفهای مایلی کهن درباره دوپینگ واقعیت دارد
تقی پور محروم شد
میرقربانی: میخواهم با پرسپولیس قهرمان شوم
بوناچیچ سرمربی فولاد خوزستان شد
میرقربانی با پرسپولیس قرارداد داخلی بست
خوانده راموس: رائول برترین بازیکن ما است
[همه عناوین(1852)][عناوین آرشیوشده]
مجیدی،روانخواه و بیک زاده با استقلال تمدید کردند
مبلغ قراردادهای داخلی پرسپولیس لو رفت
درگیری مایلیکهن و قلعهنویی
وینگادا: اگر نامهای نوشتهام به مردم نشان دهید
عابدزاده باز هم با خبرنگاران درگیر شد
خوردبین از لیدرهای باشگاه پرسپولیس شکایت کرد
تمرین پرسپولیس با طعم درگیری و تهدید
نیکبخت: هنوز هم سرم را برای پیروانی میدهم
مؤمنی: حرفهای مایلی کهن درباره دوپینگ واقعیت دارد
تقی پور محروم شد
میرقربانی: میخواهم با پرسپولیس قهرمان شوم
بوناچیچ سرمربی فولاد خوزستان شد
میرقربانی با پرسپولیس قرارداد داخلی بست
خوانده راموس: رائول برترین بازیکن ما است
[همه عناوین(1852)][عناوین آرشیوشده]